26. sept 2011

métropolitain

arts et métiers

pariisi metroosüsteem on märksa suurem ja efektiivsem kui tema londoni vend. rongid on küll üsna vanad ja väsinud ja harjumatult räpased, aga mulle hirmsasti meeldib see vanemate rongide uste lahti klõpsutamine.

arts et métiers - metroojaam steam punk maailmast:


cité:

ja siis neil on seal pariisis need mõnusad kahekordsed rongid! milline erakodselt hea idee! ja küll need rongid on pikad!

pean tunnistama, et viimased kolm aastat londonis on minu esialgset metroovaimustust mõnevõrra kahandanud. metroovabast tallinnast tulles on tube'ist lihtne vaimustuda, aga pikaajalisem kogemus kinnitab, et see on pigem pime, õhuvaene ja higine punktist a punkti b liikumise viis. sealjuures on alatasa oht sellesse ebameeldivasse keskkonda plaanitust kauemaks kinni jääda. võimaluse korral eelistan iga kell maapealset rongi. ent ilusaid metroojaamu on siingi - peaks neid teinekord kaameraga vaatama minema...

24. sept 2011

pariis, sügisene

jardin du luxembourg

juhtus kuidagi nii, et tänavu lausa kaks korda prantsusmaal käisime - sai ju napid kaks kuud tagasi normandiat avastatud. eks siit naabersaarelt ole prantsusmaale ka erakordselt lihtne eksida...

seekord sõitsime nobeda [2 tundi ja 15 minutit!] eurostari rongiga pariisi, kuhu olime varem vaid korra [ja andestamatult põgusalt!] sattunud aastal 2008 oma est-esp reisu raames. tookord ei arvanudki sest linnast suuremat midagi. nüüd tutvusime pariisiga pisut lähemalt ja armusime kõige täiega :)

jumalaema kirik pariisis, notre dame:


pont de l'archevêché:

prantslastel on vaimustav komme oma pargid toolidega, mida igaüks endale meelepärasesse kohta liigutada võib, üle külvata. ja ka pinke näis olevat oluliselt rohkem kui näiteks... mmm... londonis?

jardin du luxembourg:

pargis tippis jalutada ka üks ütlemata peen ja väljapeetud "daam" lillas puhvkleidis - tema ongi järgmise pildi kangelane. täitsa kena säärejooks oli teisel!


louvre, ilus nigu lilleõieke:

ennast louvris lahustama me seekord ei sukeldunud - hoidsime heaga nende ja kõigi teiste muuseumiseinte vahele sattumast. eelmisel korral möödus seal märkamatult suurem [ehk ka parem?] osa päevast. on ikka hiiglama suur teine!

place de la concorde:


dom des invalides:


tour saint-jacques:


hôtel de ville:

seda peab küll ütlema, et süüa teha need prantslased juba oskavad.


cimetière du père-lachaise:


puutüvi jim morrisoni haua manu:


tolle kivi all puhkab oscar wilde:


näed, isegi wiiralti haua leidsime üles!


opéra:


place des vosges:


rue saint-antoine:


seine:

september 2011

pilte on nii palju, et tuleb paar postitust veel!