9. sept 2008

virgen de las maravillas

procesión de la virgen de las maravillas [imede neitsi protsessioon], feria de maro, 8.9.2008.

hispaania katolikud traditsioonid on minu meelest ütlemata huvitavad. eile õhtul oli mul võimalus tunnistada ühe väikelinna pühaku ja kaitsja auks korraldatavat protsessiooni. panen nähtu siia kirja.

pärast missat aitavad kandjad imede neitsi kirikust välja linnatänavatele, et pakkuda talle üks veikene jalutuskäik, saatjaks ülev orkestrimuusika ja kogu linnarahvas. paljud läbivad protsessiooni paljajalu, väljendades nii oma alandlikkust ja jumalakartlikkust. põletatakse küünlaid ja kuivatatakse silmi, mis suurest liigutusest niiskeks kisuvad.

üks osa protsessioonist on püha neitsi rõõmuks taevasse pillutav ilutuli - selle tarvis paigutavad kandjad neitsi parima vaatega platsile. pärast ilutulestikku protsessioon jätkub.

lõpuks jõutakse tagasi kiriku juurde. siin esitavad kohalikud tantsijad neitsile tantsu või paar. seejärel lauldakse kirikuisa juhtimisel laul või paar. pärast seda hakatakse imede neitsit tagasi kiriku rüppe kandma.

nüüd tuleb jälle mängu orkester - riigi hümniga meelitatakse neitsi kiriku uste vahelt tagasi rahva sekka tantsima. see kordub veel mõned korrad, kuni orkester väsib ja järjekordne hümn mängimata jääb. pühal neitsil on aeg sulguda taas pühakoja seinte vahele järgmist protsessiooni ootama.

linnarahvas pühib rõõmu- ja liigutuse pisarad ning viskub pidustuste laintesse, et jälle kord veeta üks meeleolukas öö - süüa-juua, tantsida-laulda ja naabritega lobiseda.

0 kommentaari: