24. juuni 2008

noche de san juan

... ehk jaaniöö andaluusia moodi nerja näitel.

jaaniõhtul süüdatakse tuled... meil siin süüdatakse tuled mere äärde. seega - rahvas koguneb randadesse, kus iga seltskond püstitab endale suure telgi või väikese laagri [see on ainus öö, mil siin ametlikult randades ööbida lubatakse]. paljudel on kaasa taritud generaatorid ning igas telgis tümpsub seltskonnale meelepärane muusika.

telgi ette kaevatakse liiva sisse auk, kuhu süüdatakse lõke. lõkke ümber tantsitakse või istutakse niisama. kavas on ka üle lõkke hüppamine [selle toimetuse läbi loodetakse oma patud küljest kärsatada].

liha asemel on menüüs sardiinid. klassikalist sardiinikõrvetamise viisi võib näha alloleval pildil - sardiinid torgatatakse bambuskepikeste otsa, need omakorda otsapidi liiva ja seal need sardiinid siis särisevad süte kohal. igapäevaselt tehakse seda küll mõnevõrra väiksemas mastaabis.

keskööl massid hulluvad ning tormavad kiljudes ja huilates laintesse nagu üks mees. oled sa siis olnud ettenägelik ja ujumisriideid sihtotstarbeliselt kasutamas või mitte. suuremalt jaolt sumatatakse lihtsalt riietega vette. kui patud lõkke kohal veel fataalselt leeki ei saanud, siis nüüd ehk õnnestub nad meres maha pesta.

natuke hiljem leiab aset suurejooneline tulevärk, mille lõppvaatusena süttib suurim lõke selles rannas. lained üha randuvad, tähed aina säravad.


jaan mis jaan!

3 kommentaari:

herz ütles ...

ilušššš :))

ilutulestiku pilt on tõeliselt sümpaatne.

Riin Drongo ütles ...

Oh issakene, ja mina istusin niisama kodus ja ei teinud midagi. Ma teadsin, et oleks pidanud Nerjasse minema! :D

iir ütles ...

aitäh, herz :)


riin, sa oleks pidanud tulema tõesti :D võin kinnitada, et pöörane pidu kestis hommikuni ja paljudel veelgi kauem :D

meie ontlike pereinimestena püüdsime ka pisut silma kinni panna, aga suuremat asja sellest ei saanud :D