21. veebr 2008

püreneedest ja pirtsutamisest

teel andorra poole teeme ühe saatusliku vea - pirtsutame liialt. veel prantsuse poolel kaeme paari hotelli, ent põlgame need ära, sest õhtu on veel noor ja miskipärast arvame, et andorras on ka öömaja odavam kui prantsusmaal, nagu kõik muu. ühes neist hotellidest maksis tuba 50, teises 45 eurot, meie aga sõidame enesekindlalt edasi.

pimedas ületame püreneede lumised tipud. siin, 2,3 km kõrgusel, on 3 kraadi külma [prantsusmaa poolel orgudes oli 18 kraadi sooja] ja kohati üsna õudne, samas uskumatult ilus ja võimas ja äge.

olles läbi astunud kõigist teele jäänud hotellidest, kus mitte ainsaski ei ole vaba tuba [jaa, on suusapuhkuste kõrghooaeg ja siinsed tipud hispaanlaste ja prantslaste seas kõrgelt hinnatud], jõuame andorra la vella'sse, andorra pealinna.

ei leia me siitki tuba. pärast tunde tiirutamist, nii kella 3 paiku öösel, pargime auto ühele kõrvalisemale parkimisplatsile, ning kustume kurnatult autosse magama.

läbitud kilomeetreid nii 3800.


hommik algab pimestava päikesega. värskendame ennast ühe kaubanduskeskuse kohvikus ning teistes asutustes, misjärel suudume siinsesse kaubandusvõrku enesele arvutusmasinat otsima.

ostuparadiis andorra valmistab pisukese pettumuse - meile harjumispäraseid suuri säravaid kaubanduskeskusi, kust kõike leiab, siin ei ole. on väikesed kulunud ja tolmused poekesed, kus ohtralt kõiksugust pleekinud pakendites kaupa ahtale pinnale surutud on. siinsed kaubanduskeskused on ka sellised, üksnes õite pisut vähem kitsukesed. ent odav on siin tõesti, seda tuleb tunnistada.

leiame sobiva raali ja teeme selle endi omaks. seejärel asutame taas teele - ees ootab hispaania.

hispaania tolliamet kontrollib kõiki piiri ületavaid sõidukeid, nii ka meie oma, ent pääseme üsna kergelt. mõned kilomeetrid edasi peatab meid hispaania tsiviilkaitse ning kontrollib meid veel kord. arvuti ostu me mainima ei hakka [pagan neid tollimakse teab] ja silma see neile ka ei jää, oleme õnnelikult hispaanias.

kõrgeid tippe siin enam ei ole, aga mida enam lõuna poole me sõidame, seda õitsvam on ümbritsev loodus.

tsitrusviljad on siin valmis, õunapuud aga õitsevad veel. kirsid on vist juba suuremas osas õitsenud ja kisuvad lehte. soe on, lõpuks ometi on üsna mõnusasti soe :)

0 kommentaari: